rubrieken

Column Japser | Veilig en Voorbereid het Seizoen in

VEILIG VAREN

Veilig & Voorbereid het Seizoen in

De tempratuur stijgt, de blauwe lucht komt steeds vaker tevoorschijn en de dagen worden langzaam langer. Het wordt tijd om de boot te water te laten en het vaarseizoen te openen. ‘Als je het vaarseizoen goed voorbereid begint, heb je daar het hele jaar plezier van,’ legt onze vaardeskundige Jasper Jansen uit. ‘Niet alleen omdat de boot dan weer glimt, maar ook omdat je overal op voorbereid bent. Je gaat veilig op weg en dat vergroot het vaarplezier.’ Hieronder geeft de deskundige een paar tips. 

‘Van een goede voorbereiding, heb je het hele jaar plezier’

‘We beginnen onze voorbereiding met het vaartuig zelf,’ vertelt Jasper. ‘Ten eerste zal de boot vies zijn en een lichte aangroei vertonen. Dit is eenvoudig te verwijderen met een sopje. Daarnaast moet de accu worden opgeladen, zodat deze weer een seizoen mee kan. Laat de motor even proefdraaien en vul de watertank. Indien er gas aan boord gebruikt wordt, moeten de gasleidingen elke drie jaar worden gecontroleerd. Zijn alle schades gerepareerd en heb je het onderwaterschip in de antifouling? Top, dan is je boot er klaar voor,’ lacht de opgewekte zeilfanaat.

Inventaris

Nadat Jasper zijn boot gecontroleerd heeft, loopt hij ook de inventaris even na. ‘Ik kijk of de EHBO-set nog helemaal compleet is en zich op de juiste plek bevindt. Dat is belangrijk, want als je het nodig hebt, wil je niet eerst nog zoeken. De spullen die ik vorig jaar verbruikt heb, vul ik weer aan.’ De EHBO-set is niet het enige dat Jasper standaard aan boord heeft. ‘Ook de Wateralmanak deel 1 en 2 heb ik altijd bij me. Die liggen naast de waterkaarten en de ankerbol.’ Jasper adviseert om reddingsmiddelen zoals brandblussers en reddingsvesten regelmatig te laten keuren. ‘Zo zorg je ervoor dat je spullen zich altijd in de juiste staat bevinden,’ licht de ervaringsdeskundige toe.

Persoonlijk 

‘Het is fijn om standaard wat spulletjes in de boot te hebben, waarmee je je altijd kunt redden,’ vervolgt Jasper zijn verhaal. Hiermee doelt Jasper op spullen als een extra trui (of hele set kleren), handdoek, een regenjas, muts, pet en een flesje zonnebrand. ‘Zo kom je niet snel voor verrassingen te staan als de wind plotseling draait of de zon achter de wolken verdwijnt (of juist tevoorschijn komt.. ).’

Kennis 

Tot slot wijst Jasper ons op het belang van kennis. ‘Voorafgaand aan het seizoen kan het verstandig zijn een Cursus Klein Vaarbewijs te doen,’ vertelt hij. ‘Of je kunt het theorieboek doorlezen. Deze informatie geeft inzicht in het varen en helpt om meer ontspannen het water op te gaan. Als je de vaarregels kent en de eigenaardigheden van je boot begrijpt, weet je precies wat je moet doen bij het manoeuvreren of als je andere watersporters tegenkomt. Dat voorkomt ergernis en stress, zodat je volop kunt genieten van een ontspannen vaartocht,’ besluit Jasper.

Geen reactie's

Geef een reactie

Send this to a friend