rubrieken

Educatie | Vaarbewijs

Wie heeft

Voorrang?

Dat én meer leer je in de Cursus Vaarbewijs

Wie heeft voorrang op het water? Hoe herken je een zeilschip in het donker? Wat moet je doen als je een schip met drie blauwe kegels moet inhalen? En hoe zat het ook alweer met die linksdraaiende schroef? 

Dat én meer leer je in de Cursus Vaarbewijs bij Vinkeveen Haven.

Bovenstaande vragen zijn alledaagse vragen vanuit de praktijk van het varen. Niet alle situaties doen zich voor op de Vinkeveense Plassen, maar het hebben van een basiskennis van de gang van zaken op het water is heel belangrijk. Voorrangssituaties doen zich overal voor en het is belangrijk te weten hoe moet handelen. Daarnaast is het ook handig als je weet welke verlichting je moet voeren in het donker en op welke manier je verschillende schepen van elkaar kunt onderscheiden in de nacht.

Een goede voorbereiding op dit soort situaties is de Cursus Vaarbewijs 1 bij Vinkeveen Haven. Weet jij de antwoorden op de volgende proefvragen?

Lot vaart met haar kleine zeilboot op het hoofdvaarwater terwijl Wil met zijn grote zeilschip uit het nevenvaarwater komt. Op de kaart is ook getekend waar de wind vandaan komt. Weet jij wie er in deze situatie voorrang heeft?

Hier hebben we opnieuw een situatie met Lot. Nu vaart ze recht op een engte af, waarbij de voorrang niet met borden staat aangegeven. Zijn hier regels voor binnen het BPR? Zo ja, wie heeft er dan voorrang en waarom?

Terwijl je ’s nachts over de Vinkeveense Plassen vaart zie je dit. Wat voor schip is dit? Vaart het naar je toe? Of juist van je af? Of kun je eraan zien dat dit schip naar links of naar rechts gaat?

Gelukt? Goed zo, dan ben je goed op de hoogte! Toch niet helemaal zeker van je zaak? Doe dan de cursus Vaarbewijs 1.

Leider van de cursus is Jasper Jansen, een CWO-erkend docent met vijfentwintig jaar ervaring in de watersport. ‘Het doel van de cursus is het vergroten van kennis en vaardigheden rondom praktische situaties die ontstaan op het water’, vertelt Jasper. ‘Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor schepen met een lengte van meer dan 15 meter, of die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Maar eigenlijk is het voor alle bootbestuurders aan te raden om de cursus Vaarbewijs 1 te volgen.’

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op vijf woensdagavonden: 8, 15, 22 en 29 maart en 5 april van 19.30-22.00 uur bij Vinkeveen Haven aan de Herenweg 144 in Vinkeveen. De kosten van de cursus bedragen 165 euro inclusief koffie en thee. Het cursusboek Klein Vaarbewijs I en II van de ANWB is verkrijgbaar in de boekhandel of tijdens de aanmeldprocedure online worden aangeschaft bij Vinkeveen Haven. Het boek ligt dan klaar op de eerste cursusavond.

Geen reactie's

Geef een reactie

Send this to a friend