rubrieken

ULTIEME ERVARING

Duiken bij

Duikschool PiMia

VINKEVEEN

‘Duikers zijn luie mensen,’ begint Mia van Duikschool PiMia haar introductie. ‘Je kunt een sport beoefenen zonder dat je echt iets moet. Je kunt alle tijd nemen om iets te bekijken en bovendien zie je veel meer als je rustig bent: dan komen de vissen op je af. Onder water kom je volledig tot jezelf. Je duikt wel altijd met een buddy, maar je kunt niet met elkaar praten. Dat is heerlijk en dat geeft echt een bepaalde rust. Je kunt je even afzonderen van de haastige wereld waar we in leven.’ Kortom, duiken belooft een heel bijzondere ervaring te zijn. Onze redactrice Rosanne ontving een proefles.

Voorafgaand aan de les word ik welkom geheten in het clubhuis van duikvereniging PiMia aan de Demmerik in Vinkeveen. Tamara stelt zich voor als mijn buddy en geeft me alvast de basisinstructies van het duiken. ‘Je krijgt zo een introductieles,’ vertelt zij. ‘Daarbij gaan we de focus leggen op het ademhalen onder water. Zodra je dat onder de knie hebt, gaan we wat oefeningen doen. Kijk ook onder water goed naar wat de rest doet. Dan krijg je een beeld van wat de duikcursus precies inhoudt.’

‘focus leggen op het ademhalen onder water’

Aangekomen in het zwembad wordt al het materiaal naar de rand van het zwembad gebracht. Ook op mij wacht een vest met een fles, flippers en een duikbril. Tamara helpt me in het vest en als ik ook mijn duikbril op en flippers aan heb, gaan we langzaam te water. Tamara blaast mijn vest op, waardoor ik blijf drijven. Ze kunnen we rustig de ademhalingsoefening doen. Boven water gaat dat prima. ‘Leg nu je hoofd in het water,’ geeft Tamara aan. Dat doe ik en meteen maak ik een beginnersfout: ik hou toch mijn adem in. Zowel in- als uitademen door je mond is zo onnatuurlijk dat ik daar echt even aan moet wennen.

Handgebaren

Als ik de ademhaling onder controle heb, laten we ons vest leeglopen en zakken we langzaam naar de bodem. Tamara maakt van haar duim en wijsvinger een rondje. ‘Gaat het goed?’, vraagt ze daarmee aan mij. Ik maak een ook een rondje en laat dat aan haar zien. ‘Ja hoor, het gaat prima.’ Vervolgens maakt ze met beide handen voor zich een beweging op en neer. ‘Zullen we een stukje zwemmen?’, bedoelt ze. Ik maak weer een rondje om haar vraag te bevestigen. Aangezien ik een beoefend zwemmer ben en mijn benen veel langer zijn dan die van haar, schiet ik als een raket bij Tamara vandaan. Ze moet haar best doen om me in te halen en tikt me aan. Ze maakt het handgebaar dat ik rustiger moet doen en wijst met twee vingers eerst naar haar ogen en vervolgens naar een groepje duikers dat oefeningen doet. ‘Kijk even naar hen,’ bedoelt ze daarmee. Zij trainen wat je moet doen als de ander geen adem meer kan halen door zijn eigen apparatuur en hoe je gezamenlijk naar boven komt in een noodsituatie. Ondertussen zijn Tamara en ik op onze knieën op de bodem gaan zitten en slaan het rustig gade. Een gekke gewaarwording en opeens voel ik me helemaal deel van de watermassa. Dát moet de onderwater-rust zijn die Mia bedoelde, denk ik. Inderdaad een bijzonder en onbeschrijfelijk gevoel. Dat moet je echt erváren.

‘Als we in het buiten water waren, zou je alle vissen hebben weggejaagd...’

Feedback

Omdat je onder water niet met elkaar kunt praten, wordt na afloop van elke duik alles doorgesproken en geëvalueerd. Tamara geeft mij de eerlijke feedback dat ik veel te snel door het water wil gaan. ‘Als we in het buiten water waren, zou je alle vissen hebben weggejaagd…’ Ik moet er echt nog aan wennen dat je flippers niet bedoeld zijn om het hele bad mee rond te scheuren, maar dat je ze voornamelijk gebruikt ter correctie. En dat je geen marathon hoeft te zwemmen, maar gewoon in het moment kunt zijn en fijn om je heen kunt kijken…

Weer terug aan de bar in het clubhuis van Duikvereniging PiMia ontvang ik van Tamara een certificaat waarop staat dat ik de introductieduik volbracht heb. Yes! Het was een bijzondere ervaring, waarvan ik zeker weet dat hij vervolgt wordt, want in de zomer ga ik nog een keer duiken, maar dan in de Vinkeveense Plassen. Het Ervaar Magazine houdt jullie uiteraard op de hoogte van deze vervolg-ervaring.

Praktische Informatie

Ook ervaren hoe het is om deel te zijn van de watermassa? Neem contact op met Pim en Mia van Duikschool PiMia.

Pimia Diving

Demmerik 25

3645 EA Vinkeveen

0297-263270

Send this to a friend