rubrieken

KINDEREN AAN HET WOORD

IJsjes proeven 

BIJ DE IJSBEER

Wie denkt aan ijs, denkt aan de Ijsbeer. Bij ijscoman Jerry en zijn vrouw Irene is het altijd druk. De ruime keuze aan smaken biedt voor ieder wat wils. Ook voor kinderen. Nanne, Jip, Ary, Niels en Renske werden uitgenodigd bij de ijscoman om ijsjes te proeven. Dat lieten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen!

De zussen Nanne, Jip en Ary bezoeken de Ijsbeer regelmatig. “We komen hier vooral als we met de boot naar het eiland gaan,’’ vertelt Jip. “Na het eten halen we hier nog even een ijsje. Dat is ons toetje.” Ook Niels en Renske zijn vaste gast. “Ik denk dat we hier dit jaar al zes keer geweest zijn,’’ vertelt Niels. “We hebben zelfs een kaart waarmee je punten kunt sparen. Als je honderd punten hebt gespaard, krijg je een bak ijs. Vorig jaar hadden we zelfs twee volle kaarten.’’

Ijscoman Jerry heeft speciaal voor de kinderen een opdracht bedacht. “Jullie krijgen allemaal een blinddoek om en gaan ijsjes proeven,’’ vertelt hij. “Dan mogen jullie raden welke smaak het is.” De kinderen vinden de opdracht wel een beetje spannend. “Ik durf eigenlijk niet met blinddoek,’’ zegt Ary. Even later doet ze het toch en mag ze als eerste proeven: cookies-ijs. Het blijkt niet haar favoriet. “Ik proef chocolade en harde stukjes, maar ik vind hem niet zo lekker,’’ zegt zij eerlijk.

De tweede ronde is een eitje: “CITROEN!”, roepen ze in koor. “Weten jullie dat dit mijn meest verkochte smaak is?,” vertelt ijscoman Jerry. “Die frisse smaak vindt bijna iedereen wel lekker.’’ Bij de derde ronde zijn de meningen verdeeld. “Mango?,’’ gokt Nanne. Ook Niels weet het niet zeker: “Ik gok banaan of vanille.” Jip denkt het wel te weten: “Banaan!” De ijscoman bevestigt Jips antwoord. “Het was inderdaad banaan.”

Ronde vier is weer een makkie: “Chocolade!” Daar zijn de kinderen het onmiddellijk over eens. Bij ronde vijf moet goed worden geproefd. “Het is belangrijk dat ze ook een hard stukje proeven,’’ geeft ijscoman Jerry als tip mee. Nanne hoeft niet lang na te denken: “Shrek Snottebel!,’’ roept zij. “Ik proef dat hij groen is!” De harde stukjes witte chocolade geven voor haar de doorslag. “Ik weet het zeker!” Nanne komt hier duidelijk vaker. “Er is maar één ijscoman die echt Shrek Snottebellen-ijs maakt, en dat ben ik,’’ vertelt de Ijscoman

“Shrek Snottebel!,’’ roept zij. “Ik proef dat hij groen is!”

Hierna mogen de blinddoeken af. Jerry neemt ons mee naar de ijskelder, onder het pand. “Hier mag niemand komen,’’ vertelt Jerry. “Maar voor jullie maak ik een uitzondering. Hier wordt namelijk al het ijs gemaakt.” De kinderen kijken hun ogen uit bij de grote ijsmachine. Jerry vertelt over het proces van ijs maken en over zijn hele koude vriezers. “Deze is wel veertig graden onder nul. Brrrr!”

Hoewel de kinderen al vijf soorten ijs geproefd hebben, kan hun geluk niet op als ze van de Ijscoman ook nog een ijsje naar eigen keuze mogen uitzoeken. Met een volle buik en een enorme ervaring rijker, schudden de kinderen ijscoman Jerry de hand en bedanken hem voor het heerlijke ijs. Tot de volgende keer!

 

Ook de ijsjes van de Ijsbeer proeven? Dat kan! De Ijsbeer is elke dag geopend.

Praktische Informatie

Ijssalon De Ijsbeer

Herenweg 1

3645 DE Vinkeveen

0297- 77 53 77

Send this to a friend