rubrieken

Fietsroute Rondje Vinkeveense Plassen

Vinkeveen en haar omgeving lenen zich uitstekend voor het maken van een mooie fietstocht. In de eerste editie van deze rubriek belichten we een toegankelijke fietsroute van 24 km die de mooie plekjes rondom de plas laat zien. Ons startpunt is het Toeristisch Overstap Punt bij Beachclub LUST! op Eiland 1 aan de Vinkekade.

Na een goede kop koffie op het terras van Beachclub LUST! kan de route beginnen. Doordat we de fietsknooppunten volgen, kunnen we ontspannen fietsen. Na een kort stukje langs de A2, gaan we onder de snelweg door en fietsen we door De Horn. Zowel links als rechts van de weg staan prachtige boerderijen en strekt het weidelandschap zich voor ons uit.

Op De Horn nummer 6 bevindt zich Camping ’t Riviertje. De boerderij heeft in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in dit gebied. Onderduikers werden er geherbergd en de boerderij vormde een wapenopslag van gedropte wapens. Dat maakt de boerderij de moeite van een bezoekje waard. In blokhut De Boerenkamer op het terrein zijn ijsjes verkrijgbaar.

Ook komen we langs de Boerderij van de Lindenhoff, al bijna honderd jaar in handen van dezelfde familie. Al vier generaties staat zij voor het verbouwen, verwerken en distribueren van vlees, zuivel en groenten. Sinds 2011 zwaait Dirco Voortwis de scepter en telt de boerderij maar liefst 75 hectare aan grasland. Er grazen een grote kudde schapen, een koppel Gasconne runderen en de populaire Baambrugse biggen.

Doorfietsend komen we aan in Baambrugge, een dorp dan zo’n 1100 inwoners kent. We houden de kerk aan onze rechterhand en fietsen door naar de Zuwe, een mooie smalle weg met wilgenbomen aan weerszijden. Nadat we onder het tunneltje door zijn gegaan, vervolgen we de weg rechtdoor: de Baambrugse Zuwe. Deze weg is van oorsprong één van de smalle voetpaden die door het nog niet verveende moerasgebied van de Ronde Venen liep. De Baambrugse Zuwe biedt nu plaats aan zomerhuizen, villa’s, jachthavens en andere gebouwen met een recreatieve bestemming. De huizen zijn de moeite waard om goed te bekijken: tennisbanen, zwembaden, sauna’s en uitgestrekte tuinen. Niets is te gek.

Hoewel een beetje verscholen achter een hoge omheining, is nummer 125E, ‘Huis Koning’ noemenswaardig. Dit blokvormige landhuis uit 1966 is een van de laatste ontwerpen van de beroemde Utrechtse architect Gerrit Rietveld. Aangekomen aan het einde van de Baambrugse Zuwe, staat ook een bijzondere woning. Het woonhuis met smederij en wagenmakerij is omstreeks 1870 gebouwd. Hoewel er een aantal jaar geleden een boom op dit huis is terechtgekomen, is nog goed zichtbaar hoe rijk de versiering van het pand is geweest.

We slaan rechtsaf, de Herenweg en vervolgens Achterbos op. Noemenswaardig is Achterbos 46-48. Deze haaks op de weg gelegen langhuisboerderij is in 1877 gebouwd. Bijzonder is de houten draaibrug, die toegang geeft tot het erf. De brug is samengesteld uit een vast deel aan de wegzijde, dat halverwege de brede sloot reikt, en een draaibaar gedeelte aan de zijde van de boerderij. Met een hendel kon de brug gedraaid worden. In deze streek wordt een dergelijke brug een ‘postje’ genoemd.

Bij knooppunt 44 aan het einde van Achterbos, slaan we rechtsaf, de Botsholsedijk op. We bevinden ons nu in het natuurgebied Botshol. Dit gebied staat bekend om de vele water- en moerasvogels. Er leven witte zilverreigers en lepelaars, maar ook sterns, purperreigers en aalscholvers. Ook de krooneend heeft met enkele broedparen een kleine populatie in de Botshol.

Via knooppunt 9 fietsen we naar 48. Aan onze rechterhand bevindt zich Waverhoek, een zestig hectare groot moerasgebied. Ondanks dat het gebied nog vrij jong is (officieel geopend in 2007) kent zij een grote populatie bijzondere vogels, waaronder de lepelaar. Rechtsafslaand komen we bij knooppunt 49, bovenaan bij het Gemaal Winkel. Dit gemaal is in 1960 gesticht en loost haar overtollig water uit de polder Groot Mijdrecht in de rivier de Waver. De totaalcapacitiet van dit gemaal bedraagt 300m3 per minuut

We houden de Waver aan onze linkerhand en volgen de kronkelende rivier naar de Stokkelaarsbrug. Op dat punt kent de Waver een y-splitsing, waar zij vertakt in de rivier de Winkel. We steken de brug over en volgen vanaf dat moment de rivier de Winkel, eveneens kronkelend door het landschap heen. Vanaf de Winkeldijk is goed zichtbaar dat Vinkeveen zich letterlijk onder de rook van Amsterdam bevindt. De skyline van de Amsterdam Arena tot aan de Rembrandttoren is goed zichtbaar.

Let op!

Vlak voor het einde van de route zijn er twee mogelijkheden. Optie één is de Winkeldijk uitfietsen, aan het einde van de weg bij het fietspad rechts afslaan de Vinkekade op, waarna Beachclub Lust! op eiland 1 weer opdoemt. Er is ook een toeristische afsnijroute. Hiervoor steek je het water over bij Restaurant Bon en Jachthaven Winkeloord. Direct na de brug linksafslaan en na ongeveer tweehonderd meter het grindpad aan de rechterkant op fietsen. Vervolgens verschijnt er een wit bruggetje. Als je rechtdoor fietst, verschijnt daar Beachclub Lust!

We stallen onze fietsen en zakken opnieuw onderuit op het terras van de Beachclub. Chefkok Hans Venneman serveert ons goede wijnen en biedt een ruime keuze op zijn menukaart waarmee we onze trek kunnen stillen. Doordat het terras van Beachclub Lust! op het zuiden gericht is, is het er nog lang aangenaam en kunnen we na een heerlijke fietstocht de zon in het water zien zakken.

Ook deze tocht gefietst? Deel je ervaringen en foto’s op onze Facebookpagina of via: info@ervaarmagazine.nl

Beachclub Lust

Zandeiland 1

Einde Molenkade (30)

0294-290382

www.lustvinkeveen.nl

Send this to a friend