rubrieken

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Editie 03

Het derde Ervaar Magazine heeft als titel Vinkeveen in Bloei meegekregen. In deze editie spreken we met bioloog Luuc Mur over blauwalg, gaan we met Ad Geerlings in gesprek over de nostalgie rondom de sluis, varen we mee met de Taxiboot en maken we kennis met de eetbare planten die gewoon op de zandeilanden te vinden zijn.

Daarnaast kunnen we opnieuw met trots melden dat we een nieuwe rubriek toe hebben kunnen voegen aan ons magazine: De Plek bij Uitstek over wonen aan het water, in samenwerking met Arnold de Groot van Makelaardij Witte.

Voor een Kijkje bij de Buren zoeken we het deze editie wat verder: we bezochten Bed And Breakfast Heechsicht in Indyk. Beslist een aanrader voor watersportliefhebbers!

Tot zover de voorproefjes, wij wensen jullie weer veel leesplezier!

Ps. Reacties op het nieuwe magazine zijn altijd welkom. Laat je horen via info@ervaarmagazine.nl of via onze Facebookpagina.

What-SUP_rosanne magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 What SUP rosanne

Ultieme Ervaring

Dat de Vinkeveense Plassen zich leent voor een boot- of kanotocht is algemeen bekend. Nieuw is dat er tweewekelijks ook een tocht per SUP gemaakt wordt. SUPPEN staat voor: Stand-Up-Paddling, wat inhoudt dat je je staand op een plank verplaatst met behulp van een peddel. De tweewekelijkse tocht heeft de pakkende naam What-Sup meegekregen en is een initiatief van Jachthaven Winkeloord, TopSurf en Camping de Tachtig Morgen. De redactie van het Ervaar Magazine ging een avond mee.

Blauwalg2 magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 Blauwalg2 800x800

Natuurlijk

Blauwalg. Een vervelend fenomeen dat we op de Vinkeveense Plassen gelukkig steeds minder vaak zien. Wat is blauwalg precies? En hoe komt het dat deze giftige algensoort hier steeds minder vaak voorkomt? Microbioloog Luuc Mur heeft zich in zijn carrière voornamelijk gericht op waterkwaliteit en de groei van organismen en weet alles te vertellen over deze giftige warmwaterliefhebber.

52 magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 52 800x800

Nostalgie

De Proostdijersluis aan de Winkeldijk kent een rijk verleden. Op dit moment staat Ad Geerlings nog aan de bedieningsknoppen, maar vele anderen gingen hem voor. Na tien jaar sluiswachterschap gaat Ad eind 2015 met ‘pensioen’. Om de mooie verhalen en anekdotes van de sluis in leven te houden, besloot hij een boekje te schrijven. In dat boekje schrijft hij onder andere over de historie die de sluis kent.

magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 IMG 3313

Verslag Watertaxi

Met de beschrijving van haar droombestemming won Angela Strubbe uit Vinkeveen een rondvaart met taxiboot VH-144 van Vinkeveen Haven voor haarzelf en maar liefst negen anderen. “De voorpret begon voor mij al met het uitnodigen van mijn vriendinnen,’’ zegt Angela. “Ik vond het heel erg leuk dat ik met het winnen van mijn prijs ook anderen blij mocht maken.’’ Op een prachtige avond werd de waardebon verzilverd en trok het tiental erop uit.

IMG_5973-001 kopie 2 magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 IMG 5973 001 kopie 2 800x800

Stuurlui aan Wal

In de rubriek Stuurlui aan Wal zetten we een watersportliefhebber in het zonnetje. Deze editie spreken we met Klaas Pater, eigenaar van Rederij de Nederlanden in Amsterdam, secretaris bij de Stichting Vinkeveens Veer en een man met een groot hart voor de Vinkeveense Plassen.

Demmerik 46 magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 DSC 0278 800x800

Plek Bij Uitstek

In samenwerking met Arnold de Groot van Makelaardij Witte is de nieuwe rubriek De Plek bij Uitstek tot stand gekomen. In deze rubriek nemen we een kijkje in een van de karakteristieke huizen die Vinkeveen rijk is. We starten de rubriek met een bezoek aan de familie Van Eenennaam (Bas en Ciska en hun kinderen Lotte en Nick) die woont in het ‘oude burgemeestershuis’ op Demmerik 46 in Vinkeveen.

heechsicht magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 heechsicht 800x710

Kijkje bij de Buren

Direct aan het Heegermeer staat de prachtige villa Heechsicht van Enno Romkema en zijn vrouw Yolanda van Dongen. Hun passie is om deze unieke locatie met anderen te delen. Dat doen zij nu in hun Bed- and Breakfast, theeschenkerij en kunstgalerie. Heechsicht is de ideale locatie voor watersporters, kunstliefhebbers en genieters van de rust en de stilte. De uitgestrekte weilanden, de meren en de pittoreske Friese dorpjes bieden mogelijkheden voor iedereen.

magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 IMG 6658

Winactie

Nergens kun je zo dicht aan de Vinkeveense Plassen eten als bij Beachclub Lust! op eiland 1. Het sfeervolle, zonovergoten terras kijkt uit over het water tot aan de karakteristieke Vinkeveense kerktoren. Hans Venneman, eigenaar en chefkok, geniet elke dag van deze stek. ‘Ik word elke keer weer blij als ik hier naar toe rijd. Het voelt hier alsof ik zelf op vakantie ben.’

Eetbare planten magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 DSC04250 800x800

Educatie

IVN-natuurgids Ellen Aarsman neemt ons mee op excursie langs de zandeilanden 1 en 4. Onder leiding van haar tips en aanwijzingen gaan we op zoek naar eetbare planten en kruiden. Want ongemerkt groeit er zelfs op de zandeilanden een hele verzameling vergeten groenten: brandnetels, rode klaver, braam, vlierbloesem en ga zo maar door.

magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 kanoroute

Kanoroute

Dat de Vinkeveense Plassen zich uitstekend lenen voor een vaartocht is algemeen bekend. Wij kiezen deze editie voor een kanoroute. Met een kano zijn ook de smalste slootjes toegankelijk en vormen zelfs de laagste bruggetjes geen obstakel. Het Rondje Vinkeveense Plassen is tien kilometer lang: een afstand die zowel geschikt is voor de beginnende als voor de gevorderde kanoër. Ons startpunt is Vinkeveen Haven aan de Herenweg 144 in Vinkeveen.

tips magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 tips 800x799

TIP’s Vinkeveen

TIP’s van de Vinkeveense Plassen – Bij het Toeristisch Informatie Punt, ofwel TIP Vinkeveen vind je informatie over alles wat met recreatie op en rond de Vinkeveense Plassen te maken heeft. Bij de TIP kun je fiets-, wandel- en vaarroutes verkrijgen, maar ook informatie over de leukste locaties in de omgeving. Hier vind je een greep uit de ontelbaar leuke locaties in de Ronde Venen.

magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 11707782 10206673310538743 8923630938778027438 o

Fotomomentje

De mooie plas en haar unieke omgeving lenen zich uitstekend voor het maken van prachtige kiekjes. In elke editie van het magazine worden de tien mooiste ingezonden foto’s geplaatst. Om een kleine richtlijn te geven, zetten we elke editie een thema centraal. Het vorige thema was Knallend door het Water. Dit zijn de mooiste, inspirerende en creatieve inzendingen van Liset Schuurman, Michel Schellart, Jeroen Bohlken en onze eigen fotograaf Ed van Diemen.

jasper square magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 jasper square e1434706595573 800x800

Column Jasper

Tochtvoorbereiding – De eerste mooie en zelfs warme dagen zijn een feit. De hoogste tijd om het water op te gaan. “Door even wat voorbereidingen te treffen, vergroot je de kans dat je mooie en veilige dag op het water tegemoet gaat,’’ vertelt onze veiligheidsexpert Jasper Jansen. Hij geeft de deskundige een paar tips ter voorbereiding op een vaartocht.

magazine vinkeveense plassen Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen 03 IMG 6650

Ultieme Ervaring

Duiken in de Vinkeveense Plassen. Samen met goede vriend Wilbert Celie, heeft onze fotograaf Ed van Diemen een duik gemaakt in de Vinkeveense Plassen, onder begeleiding van Pim Pols van PiMia.

Kalender

Alle evenementen op en rond de Vinkeveense Plassen op een rijtje.

[wpc-weather id=”542″/]

Vinkeveense Plassen App

Download gratis de Vinkeveense Plassen App met tal van locaties en routes in de omgeving.

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Send this to a friend