rubrieken

Kanoroute Rondje Vinkeveense Plassen

Dat de Vinkeveense Plassen zich uitstekend lenen voor een vaartocht is algemeen bekend. Wij kiezen deze editie voor een kanoroute. Met een kano zijn ook de smalste slootjes toegankelijk en vormen zelfs de laagste bruggetjes geen obstakel. Het Rondje Vinkeveense Plassen is tien kilometer lang: een afstand die zowel geschikt is voor de beginnende als voor de gevorderde kanoër. Ons startpunt is Vinkeveen Haven aan de Herenweg 144 in Vinkeveen.

Na een goede kop koffie op het terras van Vinkeveen Haven, laten we de kano’s te water en kan de route beginnen. Gelijk aan het moment dat wij vertrekken, vertrekt ook de Watertaxi: een opvallend schuitje met haar herkenbare gele strepen op de zijkant. Voortgedreven door haar golven, varen wij tussen de recreatie-akkers door: de één in beter onderhouden staat dan de ander. De kano glijdt geruisloos langs de meerkoeten en de futen. Onze aanwezigheid lijkt hen niet te deren.

Vanaf het water hebben we een schitterend uitzicht op de Heilig Hart van Jezuskerk, die gebouwd is in 1883 naar een ontwerp van architect Alfred Tepe. We houden de kerk in onze rug en volgen de kanobordjes in de richting van de Geuzensloot. Deze sloot is al honderden jaren oud en vormt de verbinding tussen Vinkeveen en de Angstel, die op haar beurt de verbinding vormt met de Vecht. Aan onze linkerkant doemt het polderlandschap op en kijken de koeien nieuwsgierig onze kant op.

Dan naderen we De Heul om vervolgens onder de Geuzenbrug en de Heulbrug door te varen. We komen nu in een gebied dat vroeger hét centrum van Vinkeveen vormde. Hier was het gemeentehuis (nu nog steeds te herkennen aan de inscriptie ‘Raadhuis’ in de gevel), de bakkerij en de kleermaker. In de Rubriek Nostalgie uit de eerste editie van het Ervaar Magazine lees je nog veel meer over de geschiedenis van deze plek. 

Direct nadat we onder de Heulbrug doorgevaren zijn, meren we af bij de Ijsbeer voor onze eerste tussenstop. Jerry en Irene voorzien ons van een grote hoorn met ambachtelijke bollen. Wij kunnen er weer even tegen en vervolgen de route richting de Ringdijk, waar we rechtsafslaan, de Heulbrug onderdoor. In de volksmond wordt deze brug ook wel de Buik van Jellema genoemd. Waar die naam precies vandaan komt, is ons tot nu toe een raadsel. Laat gerust een reactie achter als je ons daar meer over kunt vertellen.

Na een kleine honderd meter zien we het in aanbouw zijnde Bij de Vaart, een nieuwbouwproject op de locatie waar voorheen het Veenbad stond. Vervolgens varen we onder de Roerdompbrug en de Zuiderwaardbrug door in de richting van Scheepswerf Theo Kok. Daar slaan we linksaf en blijven we de kanobordjes volgen. Zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de vaart zijn volop dieren te spotten: een reiger in het riet, een fuut met een visje in zijn bek of met veel geluk een ringslang die zich opwarmt in de zon.

Na de bocht is het zaak de bordjes van de kanoroute nauwkeurig te volgen. Deze bordjes leiden naar het ‘stenen bruggetje’ dat onder Achterbos doorvoert. Na het onder doorgaan bevinden we ons op de Kleine Plas. We peddelen langs de mooiste huizen die aan weerskanten van de vaarweg staan. Als de percelen zijn overgegaan in akkers, gaan wij rechtsaf en slingeren we tussen de akkers door (dit deel staat duidelijk met bordjes van kanoroutes aangegeven) totdat we de grote huizen van de Baambrugse Zuwe in het vizier krijgen. We houden opnieuw rechts aan en varen in de richting van de kerk totdat we uitkomen bij het bruggetje aan het begin van de Baambrugse Zuwe. Terwijl we die onderdoor varen, komt het eindpunt van onze route alweer in zicht: Vinkeveen Haven.

Voldaan leveren we onze kano’s in. We strijken weer neer op het terras en proosten op de mooie route: natuur, cultuur, mooie plekjes om de route even te onderbreken en lekker in beweging zijn. De Vinkeveense Plassenroute biedt het allemaal. We besluiten deze overheerlijke dag nog wat langer te rekken met een welverdiende pannenkoek terwijl we genieten van de zon die langzaam ondergaat. En dat allemaal op het terrein van Vinkeveen Haven.

Ook deze route gevaren? Deel je ervaringen en foto’s op onze Facebookpagina of via: info@ervaarmagazine.nl

Vinkeveen Haven

Herenweg 144

Vinkeveen

0297-261990

www.vinkeveenhaven.nl

Send this to a friend