rubrieken

ULTIEME ERVARING

Een Magische Ervaring

SUPPEN met What-SUP

Dat de Vinkeveense Plassen zich leent voor een boot- of kanotocht is algemeen bekend. Nieuw is dat er tweewekelijks ook een tocht per SUP gemaakt wordt. SUPPEN staat voor: Stand-Up-Paddling, wat inhoudt dat je je staand op een plank verplaatst met behulp van een peddel. De tweewekelijkse tocht heeft de pakkende naam What-Sup meegekregen en is een initiatief van Jachthaven Winkeloord, TopSurf en Camping de Tachtig Morgen. De redactie van het Ervaar Magazine ging een avond mee.

De What-Sup groep verzamelt elke twee weken om 19.30 uur bij Jachthaven Winkeloord aan de Winkeldijk 20a. Daar is gelegenheid tot omkleden en liggen de SUP-planken al klaar. Om 20 uur gaan we te water. Het opstappen op de plank vraagt om de juiste balans maar gelukkig biedt Peter Boxhoorn van TopSurf de helpende hand. We varen rustig de haven uit zodat we kunnen wennen aan het lichte geschommel van de plank op het water. “Gebruik je volledige bovenlichaam,’’ legt Wouter Harkema van TopSurf uit. “Buig naar voren en steek je peddel zo ver mogelijk naar voren in. Trek de peddel dan parallel aan je board naar je toe, tot aan enkel hoogte. Je kunt hem beter wat vaker insteken dan dat je hem verder doorhaalt.’’

“Heb je wel gezien hoe mooi het hier is?'’

Ja, ja, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik was veel te druk bezig met de techniek, de boten om mij heen (je hebt op een SUP wel voorrang, maar dat begrijpt helaas niet iedereen) en het volgen van de rest. Ik vergat volledig om mij heen te kijken. “Heb je wel gezien hoe mooi het hier is?,’’ vraagt Wouter me. Ik heb het even gemist…

Als we een stuk de plas op zijn gevaren, komen we uit bij de Botsholsloot. Dat is beslist een aanrader voor kanoërs en SUPpers. De sloot is van twee kanten afgezet zodat hij alleen met een kano of SUP te varen is. Vanaf de SUP heb je uitstekend zicht op de Botshol, met de prachtige plas, de weilanden en de koeien. De zon gaat aan deze kant prachtig onder, vergezeld door de meest mooie kleurcombinaties. Magisch!

‘Magisch!’

Inmiddels heb ik de SUP-techniek redelijk onder controle en kan ik om mij heen kijken. Schitterend! Hoewel we nauwelijks geluid maken, voelt een kolonie lepelaars zich toch in het nauw gedreven en vliegt op. Een prachtig gezicht.

Onderweg moeten we nog een aantal keer bukken voor bruggetjes, maar ook dat lukt. Met uitzondering van het allerlaatste bruggetje, weer bijna terug bij Winkeloord. Die is zo laag dat we daar op ons knieën onderdoor moeten. Mijn balans is even weg, dus ik glij van mijn plank af het water in. Maar met een bikini en een wetsuit ben ik daarop voorbereid. Bovendien is de watertemperatuur op dat moment nog hoger dan de temperatuur buiten dus mijn plons is meer dan aangenaam.

Hoewel ik het SUPpen zelf best zwaar vond, viel de spierpijn gelukkig alles mee. Ik heb genoten van de prachtige omgeving en de, zelfs voor mij, nieuwe plekjes van de Plas. Deze avond SUPpen voelde echt als een mini-vakantie in eigen dorp!

Bekijk de website van What-SUP

Huur zelf een SUP

Send this to a friend