rubrieken

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Editie 04

Welkom! Dit is alweer de vierde editie van ons mooie Ervaar Magazine!

In deze editie kijken we eerst terug op de zomer met een verslag van de zeer geslaagde Pluknick. Onder leiding van gids Ellen Aarsman hebben we eetbare planten en kruiden geplukt op de eilanden en genuttigd in een picknick. Wat een succes!

Verder gaan we in gesprek met vogelspecialist Jelle Harder over de ijsvogel in de rubriek Natuurlijk, duiken we in de historie van scheepswerf Th. Kok samen met Aad en Henk-Jan Kok, vragen we Petra van Wakeboardschool Vinkeveen naar haar liefde voor het water en de watersport en prikken we een vorkje bij Het Voordek. Geesje Tinholt won de prijsvraag en ontving een lunch voor vier personen bij Beachclub LUST! In dit magazine beschrijft zij haar ervaring.

Voor een goede voorbereiding op het schaatsseizoen geeft Paul Lamers ons educatie in wakzwemmen en tot slot komt onze vaste columschrijver en vaarspecialist Jasper Jansen aan het woord. Hij belandde deze zomer onverwacht in een dichte mist op het Ijsselmeer. Hoe hij zich redde, is te lezen in zijn column!

Ons goede voornemen voor 2016 is om onze lezers nog dichter bij de artikelen te brengen door ErvaarEvents te organiseren: echte ervaringen die verder gaan dan een lezing, presentatie of rondleiding. Wij kiezen er bewust voor om deze ervaringen kleinschalig te houden, dus vol = vol.

Tot zover de voorproefjes, wij wensen jullie weer veel leesplezier!

 

Ps. Reacties op ons nieuwe magazine zijn altijd welkom. Laat een berichtje achter op onze Facebookpagina.

Plucknick Eetbare Planten Vinkeveense Plassen Zandeiland 3

Ultieme Ervaring

Pluknicken: een nieuw begrip voor een picknick met zelfgeplukte, verse ingrediënten. Onder leiding van natuurgids Ellen Aarsman hebben maar liefst 21 deelnemers geproefd van gerechten die gemaakt zijn met ingrediënten afkomstig van de zandeilanden die de Vinkeveense Plassen rijk is. Brandnetelsoep, vlierbloesemsiroop, weegbreepesto: niets was te gek. Dit eerste “ErvaarEvent” was een groot succes en smaakt letterlijk naar meer.

IJsvogel - Jeroen Stel - Ervaar Magazine Vinkeveense plassen 3

Natuurlijk

In tegenstelling tot wat haar opvallende kleuren doen vermoeden, is de ijsvogel niet afkomstig uit tropische landen, maar is zij een oer-Hollands vogeltje. De naam ijsvogel is verwarrend. Deze viseter kan niet overleven met ijs, bij strenge vorst kan zij geen vis meer vangen en gaat zij dood. Zij dankt haar naam aan de blauwe kleur van de bovenzijde van de vleugels, rug en staart, die ook wel kobaltblauw genoemd wordt.

 

BHC224e-20151217084518

Nostalgie

“Alle Kokken zijn hetzelfde,” spreekt Aad Kok, schrijver van het boek ‘De Schuytenmaekers van het geslacht De Cock, sedert 1754 te Vinkeveen’ waarin hij de genealogie van deze familie onder de loep neemt. “Het zijn vaklui, ze werken zich te pletter en het zijn echte doorzetters. Dat hebben ze beslist in hun genen meegekregen. Schuytenmaekers zijn het!’’

Verslag Lunch bij Lust!

Met de Zoek de Verschillen-prijsvraag uit het derde magazine won Geesje Tinholt een lunch voor vier personen bij Beachclub LUST! op eiland 1. In het verslag beschrijft zij haar ervaring.

Petra_Wakeboardschool_Ervaar_Magazine

Stuurlui aan Wal

In de rubriek Stuurlui aan Wal zetten we een watersportliefhebber in het zonnetje. Deze editie spreken we met Petra. In de zomerperiode is zij fulltime op en in het water te vinden. Samen met haar partner Gerard, runt zij Wakeboardschool Vinkeveen. De liefde voor het water zit bij haar in het bloed. “Als vierjarig meisje moest mijn moeder me zo ongeveer al uit zee trekken,’’ vertelt Petra. “Ik was niet bij de golven vandaan te slepen…’’

Het Voordek Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen Pannenkoekenrestaurant 1

Eten & Drinken

Mastworp, Halve Steek, Zoete Liefjes… Deze namen doen vermoeden dat we praten over het knopen van lijnen, maar niets is minder waar: het zijn de namen van de pannenkoeken bij Pannenkoekenrestaurant Het Voordek in Vinkeveen. Zo is de Halve Steek een pannenkoek gevuld met een lauwwarme compôte van appeltjes van Ruijzendaal uit Waverveen en de Zoete Liefjes een chocoladepannenkoek met warme kersen en ijs.

goed voorbereid het ijs op Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Educatie

Ijs is een mooi en bijzonder fenomeen. Het blijft een gek idee dat je op een bevroren watermassa kunt staan en eroverheen kunt schaatsen op heel dunne ijzers. Maar… het ijs biedt ook gevaren. Het is goed om je daar bewust van te zijn en voorbereid het ijs op te gaan. Zwem- en polovereniging de Amstel uit Mijdrecht biedt jaarlijks de cursus Wakzwemmen. Onder leiding van Paul Lamers krijgen belangstellenden les over het ijs en de gevaren ervan.

tips

TIP’s Vinkeveen

TIP’s van de Vinkeveense Plassen – Bij het Toeristisch Informatie Punt, ofwel TIP Vinkeveen vind je informatie over alles wat met recreatie op en rond de Vinkeveense Plassen te maken heeft. Bij de TIP kun je fiets-, wandel- en vaarroutes verkrijgen, maar ook informatie over de leukste locaties in de omgeving. Hier vind je een greep uit de ontelbaar leuke locaties in de Ronde Venen.

Fotomomentje

De mooie plas en haar unieke omgeving lenen zich uitstekend voor het maken van prachtige kiekjes. In elke editie van het magazine worden de mooiste ingezonden foto’s geplaatst. Om een kleine richtlijn te geven, zetten we elke editie een thema centraal. Het vorige thema was Groen. Dit zijn de mooiste, inspirerende en creatieve inzendingen van Cathelijn van Ingen, Caty Jansen en onze eigen fotograaf Ed van Diemen.

jasper square

Column Jasper

Ondanks dat voor velen het vaarseizoen praktisch voorbij is, mocht Jasper Jansen begin november nog een keer het water op. Een cursus van drie dagen op een kajuitzeiljacht op het Markermeer. De voorspellingen: weinig wind en droog. Maar niets is wat het lijkt en Jasper gaat de mist in… Letterlijk.

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Send this to a friend