rubrieken

ULTIEME ERVARING

Pluknick op Vinkeveense Zandeilanden

Pluknicken: een nieuw begrip voor een picknick met zelfgeplukte, verse ingrediënten. Onder leiding van natuurgids Ellen Aarsman hebben maar liefst 21 deelnemers geproefd van gerechten die gemaakt zijn met ingrediënten afkomstig van de zandeilanden die de Vinkeveense Plassen rijk is. Brandnetelsoep, vlierbloesemsiroop, weegbreepesto: niets was te gek. Dit eerste “ErvaarEvent” was een groot succes en smaakt letterlijk naar meer.

Na ontvangst bij Jachthaven Winkeloord voer de boot met de deelnemers in de richting van de Botshol. Schipper Yordi en onze trouwe fotograaf Ed hebben de gasten onderweg voorzien van achtergrondinformatie over het gebied. Eenmaal aangemeerd bij Eiland 9 nam gids Ellen het woord over. “Houdt bij het plukken altijd respect voor natuur,’’ legt zij de plukregels uit.

“Pluk niet bij een drukke weg of op een plaats waar regelmatig honden worden uitgelaten. Neem vooral jonge, verse bladeren. Die bevatten de meeste vitaminen.’’ De eerste opdracht van Aarsman was om de paarse klaverbloemen, witte madeliefjes, witte dovenetel en paarse hondsdrafbloemen te plukken. “Dat gaan we straks gebruiken voor in de salade.’’

Neem vooral jonge, verse bladeren. Die bevatten de meeste vitaminen.

Later werd de boot aangemeerd bij Eiland 2. Daar gingen de deelnemers van boord om te voet naar Eiland 1 te gaan. Onderweg werd stilgestaan bij de eetbare planten aan de waterkant: vogelmuur, rozenbottel, vlierbes en watermunt.

Terug bij de boot volgde de picknick van alle geplukte lekkernijen. Mede door de uitstekende voorbereiding van Ellen hebben de deelnemers genoten van stokbrood met een kruidenboter van rode klaver, pesto van weegbree, brandnetelsoep, vlierbloesemsiroop, toast met dip van vogelmuur en watermuntthee. Alles werkelijk even smaakvol: verser kan het niet. “Ik heb echt mijn ogen uitgekeken en mij verbaasd over alles wat eetbaar is,” vertelt deelnemer Roel Westenbrink. “Zo’n pluknick is echt verrassend leuk.’’ Ook deelneemster Meryl van Vliet is enthousiast over het eerste ErvaarEvent: “Ik ben dol op koken met verse ingrediënten,’’ zegt zij. “Hier heb ik nieuwe recepten ontdekt en inspiratie opgedaan. Dit smaakt echt naar meer.’’

Wegens het grote succes van deze excursie volgen er meer Pluknick’s. Houd hiervoor het magazine in de gaten bij de Ervaar Events.

Send this to a friend