rubrieken

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Editie 05

We zijn er WEER!

Het Weer staat in dit magazine centraal. Sharpie-zeiler Bob van den Hoogen vertelt over zijn passie voor wolken en onze columnist Jasper legt uit wat je moet doen bij een plotselinge weersverandering op het water. Daarnaast gaan we in gesprek met duiker Rick van Dijk over een bijzondere bewoner van de Vinkeveense Plassen: de kwabaal.

Voor de rubriek Vermaak spraken we af met Simone Borgstede, van Ik Organiseer Het Wel. Zij organiseert de leukste bedrijfsfeestjes en te gekke arrangementen voor familiedagen en vriendengroepen.

Hans van Vliet staat centraal in de rubriek Stuurlui aan Wal. Wisten jullie dat hij er vroeger helemaal niet blij mee was dat hij zoveel uren op de Plas moest doorbrengen?! Hij zag het zelfs als een straf. Hier lees je zijn uitgebreide verhaal.

Natuurlijk hebben we ook een winactie! Deze editie maak je kans op een overnachting in de nieuwe Pakschuyt van Haven Winkeloord.

 

Tot zover een voorproefje van de artikelen. Wij hebben veel plezier gehad in het samenstellen van dit magazine en hopen dat jullie er net zoveel plezier in hebben om het te lezen.

 

Vergeet niet om ook even te kijken naar onze Ervaar Events! We gaan namelijk weer Pluknicken met Ellen Aarsman én er volgt een mini-cursus sloepvaren onder leiding van onze columnist Jasper Jansen en ervaringsdeskundige Merlijn van den Berg van Winkeloord.

 

Veel leesplezier weer!

 

Ps. Reacties op het magazine zijn meer dan welkom. Stuur een bericht naar info@ervaarmagazine.nl of laat een bericht achter op onze Facebookpagina. Vinden we leuk!

Kwabaal

Natuurlijk

“Alsof je een tijger in het wild tegenkomt.” Zo omschrijft duiker Rick van Dijk uit Vinkeveen de ontmoeting met de zeldzame kwabaal, waarvan er nog een aantal op de Vinkeveense Plassen ‘huizen’. De vis lijkt qua uiterlijk op een paling, maar is te onderscheiden door de de gemarmerde print over het 55 centimeter lange lijf en de tastdraad bij zijn bek.

1963bij de plasmolen

Nostalgie

Joop Redegeld, bekend als voormalig sluiswachter van de Proostdijersluis bij Bon, groeide op in een klein huisje bij Plaswijk. Vanuit zijn raam keek hij uit op de actitviteiten rondom het zandzuigen op de Plas. Toen hij nog een kleine jongen was, werd er zand gezogen voor de A2. Later ging het zandzuigproces verder voor het zand waarop de Bijlmer gebouwd is.

Darwin Tocht Haven Winkeloord Vinkeveense Plassen Ervaar Magazine 2

Kids aan het woord

Lang geleden werd in de loods van Haven Winkeloord een oude kist gevonden met daarop in sierlijke letters de naam “Darwin” gegraveerd. De ontdekkingsreiziger bleek in deze kist zijn ontdekkingsmaterialen te hebben nagelaten: zijn kompas, een verrekijker, een schepnet en zoekkaarten met planten en waterdieren. Haven Winkeloord maakte van deze vondst een Darwintocht.

Win Actie

Pakschuyt De Griffioen van Haven Winkeloord gaat vanaf mei dienst doen als Bed and Breakfast en varende vergaderlocatie. Gasten ontvangen een ultieme vrijheidsbeleving: ze stappen aan boord van het schip, worden door de schipper naar een locatie op de Vinkeveense Plassen gevaren, waarna de schipper van boord gaat en de gasten naar alle rust kunnen genieten op het onbewoonde varende eiland. Zo’n vaartocht met overnachting kun je winnen!

ik organiseer het wel Ervaar Magazine

Vermaak

De Vinkeveense Plassen leent zich uitstekend voor het geven van feestjes. Een dagje uit met de familie, een boottocht voor de zeventigste verjaardag van opa of een huwelijksfeest op het water. Het kan allemaal. Toch brengt de organisatie voor veel mensen spanning met zich mee. Simone Borgstede van Ik Organiseer het wel neemt deze spanning uit handen en biedt ondersteuning waar nodig.

ervaar-splash-landscape

Stuurlui aan Wal

In deze editie van de rubriek Stuurlui aan Wal spreken we met Hans van Vliet. Hij werd als kind letterlijk het water in gegooid om te leren zwemmen en moest voor straf werken op de akkers in de Vinkeveense Plassen. Pas nu beseft hij dat die ‘straf’ van toen, levenslang gebleven is. Vroeger had hij er een hekel aan, nu kan hij niet meer zonder en is het water niet meer weg te denken uit zijn leven. Hans van Vliet aan het woord over zijn verleden, heden en toekomst.

Educatie Wolken Wind Weer Ervaar Magazine header

Educatie

Jarenlang werkte hij als werktuigbouwkundig ingenieur, maar nu is hij met pensioen. Als groot liefhebber van varen en zeilen wilde hij graag meer weten van het weer, de wolken en de wind. Hij volgde cursussen aan de Universiteit van Utrecht en breidde zijn kennis van weer en wind steeds verder uit. De redactie van het Ervaar Magazine ging met hem in gesprek over zijn grootste passie: de wolken.

Fotomomentje

De mooie plas en haar unieke omgeving lenen zich uitstekend voor het maken van prachtige kiekjes. In elke editie van het magazine worden de tien mooiste ingezonden foto’s geplaatst. Om een kleine richtlijn te geven, zetten we elke editie een thema centraal. Het vorige thema was Wolken. Dit zijn de mooiste, inspirerende en creatieve inzendingen van Rick van Dijk en Geesje Tinholt en onze eigen fotograaf Ed van Diemen.

veenlijk

Kijkje bij de Buren

Het meisje van Yde, de man van Tollund, het paar van Weerdinge en de vrouw van Zweeloo. Allen zijn opgedoken uit hoogveen en staan bekend als veenlijk. Ze zijn op wrede wijze geofferd en vervolgens eeuwenlang geconserveerd gebleven in het veen. Het veen rondom de Vinkeveense Plassen is laagveen. Daar is de zuurgraad te hoog, waardoor de lijken verloren zouden gaan.

tips

TIP’s Vinkeveen

Dat de Vinkeveense Plassen zich uitstekend lenen voor een vaartocht is algemeen bekend. Wij kiezen deze editie voor een kanoroute. Met een kano zijn ook de smalste slootjes toegankelijk en vormen zelfs de laagste bruggetjes geen obstakel. Het Rondje Vinkeveense Plassen is tien kilometer lang: een afstand die zowel geschikt is voor de beginnende als voor de gevorderde kanoër. Ons startpunt is Vinkeveen Haven aan de Herenweg 144 in Vinkeveen.

jasper square

Column Jasper

Je gaat aan het roer staan en start de motor. Ondertussen ruimt je man het dekzeil op en legt de kussens neer. Mogen de lijntjes los? Ja hoor, doe maar. Op het moment dat de laatste lijn losgaat, komt er van achter het havengebouw een windvlaag. Bij het achteruit varen raak je de paal van de box. Een streep op de boot is het gevolg. Jammer, je had daar gister nog extra hard op gepoetst! Misschien de volgende keer iets minder nonchalant wegvaren, of even overleggen.

Ervaar Magazine Vinkeveense Plassen

Send this to a friend