rubrieken

KINDEREN AAN ‘T WOORD

Darwin Tocht

Lang geleden werd in de loods van Haven Winkeloord een oude kist gevonden met daarop in sierlijke letters de naam “Darwin” gegraveerd. De ontdekkingsreiziger bleek in deze kist zijn ontdekkingsmaterialen te hebben nagelaten: zijn kompas, een verrekijker, een schepnet en zoekkaarten met planten en waterdieren. Haven Winkeloord maakte van deze vondst een Darwintocht. Onder leiding van gids Merlijn van den Berg gingen we het water op. Karina, Thom en Myra werden echte ontdekkingsreizigers.

darwin tocht Kinderen aan het Woord | Darwin Tocht Darwin Tocht Haven Winkeloord Vinkeveense Plassen Ervaar Magazine 4

We varen af met een sloepje vanuit de haven aan de Winkeldijk in de richting van de Botshol. Zodra we ons in de Botsholsloot bevinden is de opdracht om de motor van onze sloep even stil te zetten en ons te richten op de omgeving: wat zien we eigenlijk als we om ons heen kijken? En wat horen we als we even onze ogen sluiten en ons focussen op het geluid op ons heen? “Ik hoor de wind,’’ roept Thom meteen. “En ik een vliegtuig,” vult Karina aan. Ook Myra heeft geluiden gehoord: “Ik hoor de vogels fluiten,” zegt zij. En wat zien we? We kunnen goed zien dat het hard waait. ,,Ik zie de golven op het water, daaraan kun je de wind zien,’’ weet Myra. ,,En de vlaggen wapperen.”

De volgende opdracht is om even met onze neuzen over de rand van de boot te hangen en het water te bekijken. Welke kleur heeft het water eigenlijk? Is daar een woord voor? En wat zien we op de bodem? Met de dieptemeter bepalen we de diepte van de sloot. Negentig centimeter, is het eenduidige antwoord.

‘Als het water schoon is vind je schaatsenrijders, schrijvertjes en posthoornslakjes’
darwin tocht Kinderen aan het Woord | Darwin Tocht Darwin Tocht Haven Winkeloord Vinkeveense Plassen Ervaar Magazine 10

Daarna mag de emmer overboord. We gaan de waterkwaliteit en het leven in het water van dichtbij bekijken. De emmer zit onmiddellijk vol met schaatsenrijders. ,,Dat is een goed teken,” vertelt onze gids Merlijn. ,,Als het water schoon is vind je schaatsenrijders, schrijvertjes en posthoornslakjes. Zodra de kwaliteit van het water achteruit gaat, verdwijnen deze dieren.’’ De antwoorden worden gauw genoteerd in het persoonlijke ontdekkingsboek dat de kinderen hebben meegekregen. Merlijn weet ook dat de aanwezigheid van bloedzuigers en zoetwaterpissebedden foute boel is. “Die houden vooral van vies water. Dus die vind je hier gelukkig niet.”

Na de Botsholsloot varen we in de richting van Eiland 8. Daar gaan we van boord en gaat het schepnet mee. “Een kreeft, een kreeft!!”, roepen de kinderen al snel. Ze hebben een grote zoetwaterkreeft gevangen in het net. Hij wordt bewaard in de emmer en er wordt onmiddellijk verder gezocht. Niet lang daarna zit de emmer vol met kreeften, schaatsenrijders en slakjes. Fotograaf Ed is gelukkig niet bang voor de kreeften en durft er een op te pakken. Zo kunnen we hem goed bekijken. Wat een angstaanjagende scharen! Daar wil je je vingers niet tussen stoppen…

We gaan weer aan boord en nemen de vondsten mee in de emmer. We varen achter de eilanden 1 en 2 langs, weer terug in de richting van Haven Winkeloord. Onderweg maken we een tekening van de een van de vogels die we tegenkomen. Terug in de haven gooien we de emmer leeg. Wij hebben van de natuur genoten, maar we vinden het ook belangrijk om daar met respect mee om te gaan.

De kinderen hebben genoten. Over de meest bijzondere ontdekking zijn zij het volledig eens: de zoetwaterkreeften waren toch wel het meest spectaculair! Het persoonlijk ontdekkingslogboek en het kompas mogen mee naar huis. Zo kunnen we nog eens uitvinden waar het Noorden zich bevindt en hoe de dieren ook alweer heten die we in schoon water kunnen vinden.

Thom, Myra en Karina zijn nu echte Darwin-avonturiers. Wie volgt er nog meer?

Boek hier de Darwintocht bij Haven Winkeloord.

Send this to a friend