rubrieken

Natuurlijk | Lepelaar

Hoera! Ze zijn er weer! Lepelaars in de Botshol

De eerste lepelaars zijn na een lange reis weer terug op hun zomerbestemming in de Botshol. Natuurgebied Waverhoek is door haar ondiepte en rust een uitstekende locatie om de zomerperiode door te brengen. ’s Winters zoeken zij de warmte weer op in Afrika, maar nu slobberen zij met hun snavel door de polder. Op zoek naar smakelijke hapjes.

In de Botshol broedt jaarlijks een kolonie van zo’n 35 vogels. Daarvan zijn de eerste zojuist aangekomen in Nederland. “Gek genoeg komen ze altijd in etappes’’, vertelt boswachter Erik de Haan. “Als we een paar weken wachten is de kolonie weer compleet.’’ De boswachter van Natuurmonumenten weet veel van de flora en fauna in de Botshol en omgeving. “Het gaat goed met de lepelaar in Nederland’’, vervolgt hij. “Voorheen zat er een lepelaarkolonie in het Naardermeer, maar deze is naar de Waddenzee vertrokken. Het bijzondere aan deze exotische moerasvogel is dat zij zowel in zoet als in zout water goed kan leven. Dat geldt zeker niet voor elke vogel.”

``Het bijzondere aan deze exotische moerasvogel is dat zij zowel in zoet als in zout water goed kan leven.``

Volgens Erik is het voor de opvallende witte vogels goed toeven in natuurgebied Waverhoek. “Ze houden van ondiep water en van rust’’, legt hij uit. “In de Botshol hebben ze nauwelijks vijanden. Alleen de vos is hun natuurlijke vijand, maar op de akker waar ze broeden zit deze (nog) niet. Zo is dit voor de lepelaar een veilige plek. Bovendien is hier voldoende voedsel te vinden.’’ De lepelaar eet het liefst ongewervelden: torretjes, kreeftjes, visjes. “Ze gaat met haar snavel door het water. Met haar lepelvormige bek wordt al het lekkers uit het water gezeefd.’’

Nestblijvers

De lepelaarkolonie komt naar Nederland om hier te broeden.De paartjes krijgen gemiddeld twee tot drie kleine lepelaars als nageslacht. “In tegenstelling tot eenden zijn lepelaars nestbljivers’’, vervolgt Erik. “De jongen blijven nog twee tot drie weken op het nest. Zodra ze van het nest komen, kunnen ze vliegen en gaan ze zelf naar voedsel zoeken.’’ Volwassen lepelaars kunnen tussen de acht en tien jaar oud worden. “Over het algemeen geldt de regel: hoe groter de vogel, hoe ouder hij wordt. Hoe kleiner het vogeltje, hoe kleiner het hartje en hoe sneller de ouderdom toetreedt. Zo worden koolmeesjes bijvoorbeeld maar een jaar of twee.’’

De lepelaarkolonie blijft hier tot aan september/oktober. Dan kiezen ze het luchtruim en vliegen naar Afrika, om daar te overwinteren.

 

De lepelaars in de Botshol bekijken? Dat kan! Wandel eens de wandelroute bij de Waverhoek. Een prachtig ommetje van 2,5 kilometer met schitterend uitzicht over de polder. Het dragen van laarzen of stevige wandelschoenen is aanbevolen. De route is gedurende het hele jaar toegankelijk.

Geen reactie's

Geef een reactie

Send this to a friend