rubrieken

Winactie | In de ban van het platbodemzeilen

De Lange Wapper, De Zwaan, Het Bokje, De Tachtig Morgen, De Ronde Venen en De Twee Gebroeders: het zijn de namen van de platbodems bij Vinkeveen Haven. Het zijn allen scheepjes van zo’n honderd jaar oud die werden gebruikt voor het vrachtvervoer tussen Vinkeveen en het Westland. Ondanks dat het snelle zeilschepen zijn kunnen ze niet meer op tegen het vervoer van nu. Maar ze blijven prachtig voor een dagtocht, een bedrijfsuitje of voor het varen van de Turfrace. Ze mogen dan wel oud zijn, varen kunnen ze nog steeds!

Meryl van Vliet van Vinkeveen Haven ziet dat de oude scheepjes mateloos in trek zijn voor een programma met groepen. “De platbodems zijn te huren met en zonder schipper,” vertelt zij. Regelmatig zijn families te gast. “Voor hen staat ’s ochtends eerst de koffie klaar,’’ legt Meryl een mogelijk programma uit. “Daarna gaan ze aan boord van het schip. Na een korte instructie van de schipper gaan de trossen los. Wie het leuk vindt helpt mee met het hijsen en stellen van de zeilen en wie daar geen zin in heeft, ontfermt zich over de hapjes en drankjes in de picknickmand of geniet van het uitzicht. Na een middag zeilen komt het gezelschap weer op de Haven terug waar we mogelijkheden bieden voor een borrel, een barbecue en uiteraard een pannenkoek.”

Uitwaaien na een pittige vergadering

Na een lange en pittige vergadering even uitwaaien? Dat kan ook! “Aan boord van het schip worden patronen binnen teams vaak snel zichtbaar,’’ vervolgt Meryl. “Luistert het team wel naar de schipper? En kan de schipper wel leiding geven? Aan boord is het essentieel. Er is maar één kapitein. Hij maakt de beslissingen, maar is voor de uitvoering afhankelijk van zijn team. Als zij niet uitvoeren wat hij zegt, kan hij sturen maar gebeurt er niets. Zeilen op zo’n platbodem is een goede teambuildingsactiviteit.”

“Vooraf dacht ik dat het heel zwaar zou zijn, maar dat blijkt echt niet het geval. Platbodem zeilen is leuk voor iedereen.”

Schipperscursus

Petra zeilde dit voorjaar op De Zwaan tijdens een bedrijfsuitje en raakte direct verknocht. “Het is onvoorstelbaar dat zo’n oud schip nog zo hard vaart,’’ zegt zij. “Hard zeilen moest toentertijd natuurlijk wel, want daarin zat hun winst.” Omdat Petra graag meer wil weten van het varen op een platbodem, heeft ze zich al opgegeven voor de Schipperscursus Platbodem dit najaar. In vijf zondagen van 10.00 tot 17.00 uur gaat zij alles leren over het varen op deze specifieke scheepjes. “Van optuigen tot het bedienen van het fok en van bomen tot het berekenen van tactische routes: ik wil het allemaal leren,’’ zegt zij. “Vooraf dacht ik dat het heel zwaar zou zijn, maar dat blijkt echt niet het geval. Platbodem zeilen is leuk voor iedereen.” Meer informatie over de Schipperscursus is te vinden op www.zeilschoolvinkeveen.nl

Winnen! Winnen! Winnen!

Om iedereen de kans te geven ervaring op te doen in het zeilen met een platbodem, verzorgt Vinkeveen Haven een winactie. De prijs bestaat uit een twee uur durende vaartocht met vijf personen op een van de platbodems mét schipper. Deze prijs mogen wij zelfs twee keer weggeven!

 

Hoe kun je winnen?

Tag minimaal vier mensen op Facebook met wie je deze platbodem ervaring zou willen delen!

Geen Facebook? Dan kun je de namen naar ons mailen via info@ervaarmagazine.nl

Voorwaarden:

  • Je kunt namen inzenden tot 1 september
  • 2 september wordt de winnaar gekozen. Deze krijgt van ons telefonisch bericht
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd
  • De datum van de ‘ervaring’ wordt afgesproken in overleg met Vinkeveen Haven
  • Medewerking aan een artikel over deze ervaring is verplicht.

 

Meer informatie over verhuur, arrangementen en groepsactiviteiten is te vinden op www.vinkeveenhaven.nl of op www.zeilschoolvinkeveen.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

Send this to a friend